Ovanstående inslag i Rapport visades i SVT1 den 2020-10-19 Kl: 19.30 SNT 
Detta inslag visade och i viss mån också redogjorde för hur man idag såg på framtidens möjlighet att norra Sverige kan eller inte kan försörja oss som bor söder om Dalälven med elkraft…

Elbristen i södra Sverige är en väckarklocka

 

Senaste tidens besked från Svenska Kraftnät om en allt större risk för elbrist i södra Sverige är allvarliga. Bristen på produktionskapacitet i södra Sverige, i kombination med bristande överföringskapacitet, har lett till att risken för elbrist i sommar har gått från att vara teoretisk till att vara högst påtaglig. Det är en rejäl väckarklocka för alla dem som har inflytande över elmarknadens funktionssätt.

 

Ofta hänvisas det till att vi har ett elöverskott i Sverige, och att de som har varnat för ökande instabilitet överdriver problemet. Men elsystemet har inga kreditkort, d.v.s. vi kan inte sätta in el på banken när vi har överskott, för att ta ut den igen när efterfrågan stiger eftersom el inte kan lagras i några större volymer.

Alla kraftslag behövs

Vi behöver därför tänka annorlunda kring begreppet elbrist. När strömmen går är bristen på el total, oavsett hur mycket el Sverige exporterar på ett helt år. Dessutom är skillnaden stor mellan norr och söder. Att hänvisa till ett överskott i norr när det råder brist i söder löser inte problemet. Att hänvisa till att det löser sig bara elnätet byggs ut, när vi vet att det kan ta uppemot 20 år, är inte heller det en praktisk lösningen.

 

Debatten behöver istället fokusera på hur vi säkerställer en säker drift av hela landets elsystem, både här och nu och i framtiden. Det är nämligen helt grundläggande för hur samhället utvecklas; fossilfrihet genom elektrifiering, hållbar tillväxt och välfärd, nya bostäder och transportlösningar. 

Långsiktiga och stabila spelregler

Från vårt perspektiv finns det några saker som politiker och ansvariga myndigheter behöver ta tag i omedelbart.

  1. Vi ska ha ett elsystem i världsklass utifrån samhällets och industrins behov. Det måste vara det övergripande målet med energipolitiken. Med världsklass menar vi att elsystemet ska vara fossilfritt, det ska vara stabilt, och det ska leverera el i alla väder. 
  2. Elsystemet ska klara av att leverera i alla systemdrifttillstånd, alltifrån normal drift till återuppbyggnad av ett dött nät. Samhället får aldrig acceptera en situation där det inte går att upprätthålla elförsörjningen. Då förlorar vi jobb och vårt välstånd minskar.
  3. Alla fossilfria aktörer på marknaden bör få incitament att bidra till systemets stabilitet. Därför behöver nuvarande marknadslösning utvecklas för att skapa ett system i balans både tekniskt och ekonomiskt.
  4. Gå inte över ån efter vatten utan använd i större utsträckning de resurser vi redan har – detta sänker den totala systemkostnaden. För att dessa resurser ska erbjudas på marknaden krävs tydligare incitament, bl.a. genom att viktiga balanstjänster så som exempelvis svängmassa får ersättning, vilket inte sker idag. Det är i slutändan det totala priset för elen som kunden betalar som är relevant. Det omfattar produktion, balanstjänster och elnät.

Vi på Uniper jobbar hårt på att kunna bidra till ett stabilare läge, framförallt i södra Sverige. Karlshamnsverket levererar redan idag både effekt och stödtjänster och kan utvecklas till att både leverera mer och att bli fossilfritt.

Öresundsverket (ÖVT) i Malmö är ett toppmodernt gasdrivet kraftverk som skulle kunna förbättra södra Sveriges situation avsevärt. Om ÖVT drivs med biogas blir det även fossilfritt. Trots omfattande försök har en lösning som säkrar ÖVT:s drift inte gått att uppnå.Nu krävs det krafttag från alla inblandade aktörer, kombinerat med ett stort mått av prestigelöshet, om vi ska säkra södra Sveriges elproduktion. Den ekonomiska omstarten av Sverige är beroende av att elsystemet går att lita på i alla väder.