Precisionsskjutning utgör plattformen inför fortsatt utveckling i andra grenar. Den här sammanställningen riktar sig särskilt till dig som just börjat skjuta, men även redan etablerade skyttar som tycker precisionen ”gått i stå” kan få bra tips. Artikeln avslutas med kommentarer och tips från mästare i precision. För några år sedan intervjuade jag en av Sveriges skickligaste precisionsskyttar, Dick Lindgren, och frågade honom hur han gjorde för att behålla lugnet och fortsätta skjuta tior i finalen på ett stort mästerskap. ”Jag gör det fort”, svarade han lite skämt- samt, ”annars börjar jag tänka för mycket”. Lite skämtsamt sagt, men det ligger mycket i det. Tekniken i pistolskytte går ut på att göra allting exakt lika från skott till skott och det gäller särskilt precisionsskjutning. Som vanligt står framgångarna i proportion till hur mycket tid man lägger ned på träning. Man måste öva in och behärska grundtekniken så väl att man inte behöver tänka på den över huvud taget då man står vid skjutbänken på en tävling.

Grunden
I grundtekniken ingår givet- vis tillräcklig armstyrka för att orka lyfta och hålla vapnet åt- skilligt fler gånger än antalet skott som ingår i tävlingen. Har man inte lyckats avfyra efter c:a 10 sekunder ska man avbryta, ta ned, andas några djupa andetag och börja om. Andningstekniken är viktig, det gäller att syresätta kroppen för att få optimal stabilitet.  Skjuttiden är fem minuter för varje femskottsserie. Man har alltså en hel minut på sig att skjuta ett välriktat skott. Ofta är det just det som ställer till det för många skyttar. Man har för god tid på sig, blir alltför noggrann och känner sig aldrig riktigt nöjd med hur kornet ligger i skåran. Samtidigt upplever man att motståndet på avtryckaren verkar ha ökat till flera hundra kilo. Detta skapar i sin tur en oro när tiden plötsligt börjar rinna iväg och stressar till slut skytten till att ”få iväg” skottet. Resultatet blir så gott som alltid ett ”skitskott”. Man har tvingat/ryckt av skottet och blir det ändå en tia ska man kanske köpa en trisslott på hemvägen, oftast blir poängen betydligt mer nedslående.

Hemligheten
För att bygga upp grundtekniken gäller det att – förutom tillräcklig armstyrka – träna upp förmågan till koordination av siktbild och avfyring. Man måste inpränta bilden i hjärnan av hur ett bra skott ska kännas och ”automatisera” rutinen för när man ska öka trycket på avtryckaren den där sista biten till skottet går ”av sig självt”. Detta är ett av de svåraste momenten. Många meriterade precisionsskyttar säger att hemligheten med ett perfekt skott ligger i att ”våga ligga på och inte tveka”. Blir man för tveksam att avfyra går det för lång tid, armen tröttnar och skärpan i ögat avtar. Kortfattat måste man alltså ”våga ligga på”, samtidigt som man inte får förivra sig. Det låter sig lätt sägas, men kräver i praktiken massor av träning för att fungera.

Nerver
En bra grundteknik går det att träna sig till. Det är svårare med nerverna. En del klarar helt enkelt inte av att få för mycket tid att tänka och de kommer aldrig över nervositeten. Jag har själv på ett SM upplevt hur skytten bredvid mig skakade så till den milda grad att han fick bryta och åka hem. Det är mycket vanligt att skyttar uppvisar häpnadsväckande bra resultat då de står i lugn och ro på träning, men när det blir tävling spökar nerverna. Man vill naturligtvis upprepa de där fantastiska serierna man gjorde på träning. Därmed ställer man orimliga krav på sig själv, drabbas av prestationsångest och skyttet faller ihop som ett korthus. Man måste ha realistiska krav på sig själv; ”vad kan jag förvänta mig med den träningsdos jag lagt ned?”.

Bästa receptet
Alla är olika, en del är medfött lugna och hetsar inte upp sig för att det är tävling. De kan skjuta bra utan hårdträning medan andra behöver träna ofta och regelbundet för att bygga upp den säkerhet och jämnhet som krävs för att klara bra resultat även på tävling. De flesta mästerskyttar jag intervjuat menar att det bästa receptet på att behärska tävlingsnerverna är att tävla så mycket det bara går.

Två grupperingar
Ofta skiljer skyttarna ut sig i två grupper; de som föredrar precision, respektive de som hellre skjuter fält. Det finns ett antal lysande undantag med ”allroundskyttar” som är mästare i båda disciplinerna, men det är mindre vanligt. Exempelvis har ingen av de skyttar som innehar svenska rekord i precisionsskjutning haft sam- ma passion för fältskytte. En väl inövad teknik i precisionsskjutning är givetvis grunden även för fältskyttet, men i fält har man inte tid att bli nervös (t.ex. sex skott på tio sekunder mot olika mål). Skotten måste helt enkelt avfyras utan att tveka när korn och sikte ligger rätt i figuren.

Gör som vanligt
Det händer då och då att skyttar som har ett bra resultat på gång blir alltför noggranna. Man vill så väldigt mycket och ändrar därmed omedvetet på något, kanske står och ”hänger” på skotten för länge mot vad man är van vid eller börjar tänka på att man har möjlighet att vinna tävlingen. Ofta försöker man då ta ett fastare grepp om kolven än man gjort tidigare; ”nu ska jag verkligen hålla i…”, vilket ofta resulterar i en ”oförklarlig” förskjutning av träffbilden och sämre resultat.

Utrustning och klädsel
Liksom vid fältskytte ska man givetvis ha förberett utrustningen dagen innan tävling. Pistolen ska ha fått sin genomgång och övrig utrustning, tidur, målkikare, hörselskydd, vattenflaska och ev. skytteglasögon ska finnas i väskan.Tillräckligt med ammunition inte att förglömma. Skjuthallar kan vara nog så kyliga även under vår och höst och det gäller att ha på sig kläder som känns varma och bekväma. Jackan ska vara så pass generöst tilltagen (eller uppknäppt) att den inte stramar och utgör en motverkande kraft då man lyfter skjutarmen. Stadiga, varma skor är att rekommendera.

Glasögon
I pistolskytte är avståndet mellan öga och korn c:a 70 – 80 cm och många behöver korrigera synen med speciella skytteglas för att få optimal skärpa på kornet. Eventuellt kombinerar man glasögonen med en diopter för att öka skärpedjupet och se både korn och siktskåra skarpt. En uppsättning olikfärgade filter är också bra att ha vid skarp sol eller vid mulet väder för att få bättre kontrast (gulfilter).