Behovet av ett skyttecentrum för alla typer av handeldvapen i Linköpings kommun

nilsson4you-com-1

Bakgrund och framtida behov
Tävlingsskytte har pågått så länge som det funnits tillgång till vapen, där olika personer har kämpat om att vara träffsäkrast med sitt vapen alltifrån spjut, pilbåge fram till dagens olika krutvapen. Olika vapen har förekommer i jakt eller som tävlingsredskap, det är det sistnämnda som denna skrift kommer att berätta om.
A1 SKF bildades år 1907 av några officerare på A1 i Stockholm, A1 flytta 1963 till Linköping där man övertog LV2:s kaserner. 1996 tog riksdagen beslut om att lägga ned A1 i Linköping. Sista utbildningsåret blev 1996/97 och 1997-12-31 var hela regementet nedlagt.
Denna anläggning med SkytteCentrum användes flitigt för militärt och civilt skytte tills regementena lades ned i slutet på nittiotalet. Det civila skyttet har fortsatt på Linköpings SkytteCentrum som har fått betydligt minskat område sedan den militära nedläggningen.
Linköpings SkytteCentrum färdigställdes i mitten på 1960-talet och brukas fortfarande i dag med betydligt mindre utrymme av A1 SKF och LSKF samt några av Linköpings övriga korthålls gevärsskyttar.
Linköpingsskyttarna är sedan lång tid tillbaka uppsagda från sin skytteanläggning på det tidigare militära övningsfältet och har idag enbart till gång till 40 platser på 25 meters pistolskjutbanan och 50 meters korthållsbanan för gevär med kaliber .22.

A1 SKF och LSKFs skjutbanor på Linköpings SkytteCentrum ligger idag under ”bilan” med en dispens att få använda dessa skjutbanor fram till 31 oktober 2020, sen ser det ut som vi inte har tillgång till Linköpings SkytteCentrum längre.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Behov
Ansvariga styrelser inom nämnda föreningar har genom personliga kontakter med kommunen och med Linköpingsförslaget försökt få Linköpings kommun att förstå problemet med tillgång av relevanta skjutbanor inom Linköpings kommungräns.
Hittills har det inte givet något som helst resultat.

Att vara tävlingsskytt i dag på elitnivå
Att vara tävlingsskytt idag och tillhöra eliten är ingen billig sportgren. Här kan vapnet kosta mellan 20.000 kr upp till minst det dubbla, ofta har dessa skyttar fler vapen för sin skyttegren. Ammunitionskostnad beroende på kaliber är mellan 60 öre till 6 kr per avlossat skott för en tävlingsskytt i Linköpings kommun p.g.a. alla kommande resor för att utöva sin sport inom snar framtid! Många elitskyttar laddar sin ammunition själva förutom kaliber .22 och kan på så vis kanske sänka sina kostnader med ca 40% per avlossat skott.

Att vara tävlingsskytt på hobbynivå
Att vara tävlingsskytt på hobbynivå har en betydligt lägre kostnadsbild. Här kan du köpa ett begagnat .22 vapen från 1.500 Kr och uppåt vad din plånbok orkar med.
När det gäller grövre kalibrar får man lägga till ett antal tusen kronor för ett dugligt vapen som går att tävla med. När det gäller ammunition är det samma ammunitionskostnad som för de skyttar som är på elitnivå.
Vad krävs för att få vapenlicens för tävlingsskytte och få förnyad licens efter 5 år

Allmänna lämplighetskrav
När du ansöker om tillstånd att inneha skjutvapen kontrollerar polisen att du är lämplig. Ett grundkrav är att du fyllt 18 år. Om du gjort dig skyldig till brott eller bedöms olämplig av annan anledning kan du få avslag på din ansökan. Efter viss tid, beroende på exempelvis brottets svårighetsgrad, kan du ansöka på nytt.

Krav för att få inneha målskjutningsvapen
Du ska vara aktiv medlem i en skytteförening för att få inneha ett målskjutningsvapen. För enhandsvapen krävs det också att du kan visa att du är skjutskicklig, det vill säga att du klarat ett särskilt skjutprov som anordnas av din förening. 
När du ansöker om licens för målskytte ska du bifoga ett intyg från föreningen där det framgår att du varit medlem i minst 6 månader. För enhandsvapen måste det även framgå att du klarat av skjutprovet. Det krävs ett föreningsintyg för varje vapen.

Tidsbegränsad licens
Licens för enhandsvapen är tidsbegränsad och gäller fem år i taget. Sedan måste du ansöka på nytt. Du måste skicka in ansökan om förnyelse av ditt tillstånd (licens) senast fyra veckor innan det blir ogiltigt.
Här måste du också visa att du har varit engagerad i din klubb och tävlat kontinuerligt med ditt vapen och uppnått vissa resultat.

Vad händer med våra vapenlicenser när vi inte har möjlighet att skjuta och tävla inom vår egen kommun?

 

  1. Det blir svårt att förlänga sin 5 åriga vapenlicens när du får svårt att visa resultat.
    2. Du måste alltid åka till någon annan kommun för att tävla och träna.
    3. I värsta fall måste du kanske sluta med din hobby som skytt då varken klubb eller skjutbana finns tillgänglig i din kommun.
    Det finns säkert flera scenario än dessa som finns ovan.

Vad har Linköpings kommun gjort för oss skyttar
Linköpings kommun gjorde en liten ansträngning med ett skyttehus under senare hälften av 2000-talet med endast inomhusskytte i ”Trädgårdstorp”, som i dag också kallas nya SkytteCentrum. Men låt oss inte förvillas av detta.
Trädgårdstorps SkytteCentrum byggdes så pass nära Ryd att det inte kan vidareutvecklas med utomhusskytte. 
Det har invånarna med bostäder i Ryd och miljödomstolen satt stopp för med en viss rätt, man bygger inte skjutbanor i tätbebyggda områden och tror att det ska fungera.
Linköpings kommun har också hänvisat oss skyttar till Kvarn (Danmark) på andra sidan av Borensberg. Dit är det ca 4 mil att åka för oss Linköpingsskyttar, totalt ca 8 mil tur och retur för att underhålla och träna vårt skytte, vad är det för miljötänk av Linköpings kommun.

Det kan inte heller på något vis ersätta nuvarande SkytteCentrum med 40 utomhusplatser. Trädgårdstorps 12 + 50 nybyggda platser inomhus för pistolskyttar är bra för klubben LSKF men som inte gynnar andra klubbar i Linköping 

 

som har fått begränsningar eller blivit av med sina skjutbanor och klubbhus och som dessutom nämnts förut begränsat  enbart till inomhusskytte.

En av de populäraste skyttegrenarna i dag är fältskytte som dessutom kräver stora ytor och bedrivs utomhus, det fanns på SkytteCentrum men har beskurits av Linköpings kommun år från år.

Kan Linköpings kommunpolitiker och tjänstemän förklara hur framtidens precisionsskytte ska bedrivas där SkytteCentrum i dag har ett skärmtak med plats för 40 skyttar samtidigt (80 platser innan branden 2009) när denna skjutplats kommer att försvinna?
Därför föreslås att Linköpings kommun på ett kraftfullt sätt medverkar till att en ny anläggning byggs inom kommungränsen med goda bussförbindelser för våra yngre skyttar.
Vi behöver ett SkytteCentrum där pistolskyttar och gevärsskyttar kan utöva sina sporters olika grenar, där det behövs bland annat en precisionsbana på 25 meter och terräng för fältskytte, en 50-metersbana för PPC och korthållsgevär, en 300-metersbana för gevär och magnumvapen. Där bör också finnas utrymme för hagelskyttets olika skyttegrenar.
Vi behöver också i anslutning till denna anläggning en skytte-paviljong med plats för klubbledning och tävlande samt sanitära möjligheter. Med denna artikel önskar alla vapenägare och skyttar att kommunen ser behovet av en skytteanläggning, inom Linköpings kommun, som ger alla vapenägare, tävlingsskyttar och jägare en möjlighet att utveckla sina färdigheter.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nedan kan läsas det senaste Linköpingsförslaget om en ny skytteanläggning inlämnat av Richard Jonsson 2020-05-19

 

Sista dag att rösta

2020/07/19

Rubrik

Ny anläggning för sport- och jaktskytte i Linköping

BESKRIVNING

Linköpings jägare och sportskyttar måste en ny och modern anläggning i Linköpings när det finns skytte och bedrivas med gevär och pistol i de discipliner som lokala föreningarna tävlar i. Existerande banor i kommunen hotas så gott som samtliga av nedläggning pga bullerkrav då staden vuxit allt närmre och en mycket stor sport (Sveriges 7: e största) hotas av regional utrotning. Flertalet banor är idag gamla och nedgångna och lämpar sig dåligt till de moderna skyttegrenar som uppkommit. En ny skytteanläggning bör byggas, där förutsättningar skapas för allt skytte i Linköping att samsas på ett säkert och miljövänligt sätt och där man inte är under överskådlig tid stör stadens innevånare. 3000 sportskyttare brukade någonstans att utöva sin idrott och en ny större mängd kan sägas vara någonstans att öva med sina vapen inom gården och hållare regioner snabbväxande befolkning av vildsvin och hjärta ifrån att ”göra kaos” i skog och trafik. Jag uppmanar Linköpings kommunikation tillsammans med Linköpings skidföreningar ta fram och spec på en modern anläggning som faktiskt skulle kunna fungera för samtliga parter. Kunskap och erfarenheter finns inte och detta kan göra att kostsamma misstag kan undvikas och att staden åter kan få företagsförteckningar för skidorport i nationell mästarklass. Jag uppmanar Linköpings kommunikation tillsammans med Linköpings skidföreningar ta fram och spec på en modern anläggning som faktiskt skulle kunna fungera för samtliga parter. Kunskap och erfarenheter finns inte och detta kan göra att kostsamma misstag kan undvikas och att staden åter kan få företagsförteckningar för skidorport i nationell mästarklass. Jag uppmanar Linköpings kommunikation tillsammans med Linköpings skidföreningar ta fram och spec på en modern anläggning som faktiskt skulle kunna fungera för samtliga parter. Kunskap och erfarenheter finns inte och detta kan göra att kostsamma misstag kan undvikas och att staden åter kan få företagsförteckningar för skidorport i nationell mästarklass.

Förslagsställare

Richard Jonsson

Aktuell status

För bedömning

Registrerad datum

2020/05/19

Beslut förväntas i augusti/september

                                                                     448 medborgare och/eller kommuninnevånare gav sin röst för förslaget.

 

Kan kanske vara av intresse att läsa föregående Linköpingsförslag 2016-01-27

Sista dag att rösta
2016-03-26
Rubrik
Linköpings idrottsliv behöver en ny skytteanläggning
Beskrivning
Linköpings skyttecentrum har än gång varit landets bästa skytteanläggning. Här har många lockats till både träning och tävlingar och anläggningen har format allt ifrån svenska mästare till världsmästare. Allt detta kan dock snart vara ett minne blott då anläggningen hotas av nedläggning. Idag kan skyttarna begränsat träna och tävla på den stympade och nedläggningshotade anläggningen, men frågan är hur det blir i framtiden. I kommunen finns arenor för de flesta sporter som tillgodoser ungdomsverksamhet. Men vad finns för skyttet och dess ungdomsverksamhet? Låt kommunen medverka till att en skytteanläggning byggs i eller i närheten av Linköpings stad som täcker alla kommunens skytteföreningars behov: 25-meters pistolbana 50 platser 50-meters korthållsbana 50 platser Inskjutningsbana för jaktgevär 80 meter, gärna rörlig älgfigur Fältskytteterräng pistol Skyttepaviljong
Förslagsställare
Elmer Jansson
Aktuell status
Avslutat förslag
Registrerad datum
2016-01-27
Ställningstagande
Noterat
Motivering/Information för beslutet
Linköpingsförslaget ? Linköpings idrottsliv behöver en ny skytteanläggning? har inkommit till Linköpings kommun. I Linköpingsförslaget efterfrågas att en skytteanläggning byggs i eller i anslutning till Linköpings stad. Anläggningen ska täcka alla skytteföreningars behov i Linköping. I förslaget påpekas att det saknas långsiktiga lösningar gällande 25-meters pistolbana om 50 platser, 50-meters korthålsbana 50 platser, inskjutningsbana för jaktgevär 80 meter, fältskytteterräng pistol och en skyttepaviljong. Kommunen har under de senaste åren förvärvat två fastigheter; Trädgårdstorp och en fastighet inom det så kallade Danmarksområdet vid Kvarn, där skytte i olika former kan utövas. I Gullberg, utanför Ljungsbro har kommunen också medverkat till att iordningsställa en gevärsbana, där även k-pist 100 m kan skjutas. Planeringen för ny bostadsbebyggelse vid den gamla skyttebanan vid Djurgården fortskrider nu och leder till att de verksamheterna som fortfarande bedrivs där behöver flytta. Kommunen ser det som möjligt att dels bygga ytterligare en skjuthall i Trädgårdstorp för pistolskytte och en utomhusskyttebana för 50 m gevärsskytte, däremot kan inget grovkalibrigt skytte bedrivas utomhus i Trädgårdstorp. Gjord bullerberäkning för ny skjuthall och skjutbana visar att skyttets bulleralstring med föreslagna åtgärder är rimlig. Projektering av skjuthall och utomhusskyttebana pågår. När kommunen har byggt skjuthall och skjutbana 50 m gevär, anser kommunen att den gjort vad som är rimligt för att ersätta skyttecentrum på Djurgården. Linköpings kommun tackar för ditt engagemang!
 
Röstning avslutad